|
Самодельные катушки ІВ металодетекторов. - Страница 134 - Форум
Самодельные катушки ІВ металодетекторов.
| |
s-acha | Дата: Среда, 29.11.2017, 12:29 | Сообщение # 1996 |
Полковник
Статус: Offline
| Примерно к этому и я склоняюсь, вопрос встал с приемной катушкой
|
|
| |
Котигорошко | Дата: Пятница, 01.12.2017, 20:01 | Сообщение # 1997 |
Подполковник
| Добра всім. Вирішив зробити безкорпусний датчик DD. Довжина одного витка 72см, діаметр намотки 229мм, сьогодні встиг намотати ТХ (37 витків, 0.84мГн, 3.9Ом, мотав двома проводами діаметром 0,3мм, вийшло січення еквівалентне як у провода діаметром 0,42мм) і РХ (187 витків проводом 0,18мм, 26,6мГн, 101Ом), попереду нанесення графіту окремо на кожну обмотку, нанесення захисних шарів і т.д., з частотами ще так і не визначився, наразі маю ДД25 12,4кГц...
І так, питання мабуть більше спрямоване до тих хто робив безкорпусний датчик хоча радий буду почути думки всіх хто поділиться знаннями:
1) лужонку по обмотці буду прокладати, звісно не закорочуючи її, але у графітному екрані робити малий розрив, чи якщо робити в межах 500Ом і більше то можна і без розрива? Наразі планую зробити трохи слабше екранування на Тх, тобто з більшим опором, наприклад біля 1кОм, може хтось відговорить від такої ідеї?
2) коли робив перший датчик абсолютно не звернув увагу на таке поняття як "фаза". Привожу цитату: "Вначале ТХ настройте в резонанс... Сведите датчик в "0"... А потом "ловите" фазу... Вот и вся настройка", це в темі про датчики "Крота М", дане стосується тільки концентричних датчиків чи також ДД? Пояснюю чому тепер почав углублятися в тему "фази", наткнувся на таке:
Before we get started, let's recap on the optimum setup required for the Raptor design: 1.All metal targets must produce an RX phase-shift to the left, relative to the TX signal. 2.Non-ferrous targets must give an increasein amplitude. 3.Ferrous targets must give a decreasein amplitude. 4.The RX signal (with no metal targets present) must be offset byapproximately 200 degrees relative to the TX signal
Книга "Inside the metal detector" с,130
як міряти цю фазу, один сигнал дивлюсь з ТХ, а другий на вході підсилювача, чи на виході? Осцилограф є на роботі, але не маю туди змоги пройти з датчиком, можливо колись роздобуду і зможу подивитись дома. Чому автори рекомендують 200 градусів зміщення між сигналами?
Особливо цікавить "4" пункт, так як другий і третій у мене виконуються на зробленому раніше датчику, крім того здається читав раніше що для КРОТа ці правила не обов'язкові як наприклад для Квазара тому що у КРОТі застосоване "диференціювання" , можливо помилився, бо це з пам'яті написав. І так повертаюсь до четвертого пункту і моря: http://kamrad-club.ru/-bibl-technicheskaya/113--zoloto-i-nastroyka.html , добродій налаштуваннями не ділиться, але може хтось більш досвідчений зрозуміє що і до чого і зможе розтолкувати, покищо зрозуміло що на море і мілке золото бажано малий датчик ДД з більш менш високою частотою що там з "фазами" не догадуюсь. Можливо вручну зміщений ферит наприклад в сторону кольору а тоді масками закрито те що "пищить" вище нього і не цікавить.
Чи не паритись на рахунок фази і саме головне просто звести до мінімального розбалансу?
Сообщение отредактировал Котигорошко - Пятница, 01.12.2017, 20:19 |
|
| |
янукович | Дата: Пятница, 01.12.2017, 20:10 | Сообщение # 1998 |
Генералиссимус
| Цитата Котигорошко ( ) Чи не паритись на рахунок фази і саме головне просто звести до мінімального розбалансу? Це буде найкращий варіант. Фазу Крот сам настроїть, скільки-б оборотів, і якого діаметра дроту Ви не намотали-б. А на море, то інша пісня... Там потрібен невеликий, специфічний датчик,путнього якого-ще ніхто не зробив.
|
|
| |
Котигорошко | Дата: Пятница, 01.12.2017, 20:22 | Сообщение # 1999 |
Подполковник
| зрозумів, "донт ворі бі хеппі"
обов'язково відпишусь як зроблю і що з того вийшло
Сообщение отредактировал Котигорошко - Пятница, 01.12.2017, 20:36 |
|
| |
fedya_valki | Дата: Пятница, 01.12.2017, 20:42 | Сообщение # 2000 |
Генералиссимус
| Цитата Котигорошко ( ) "донт ворі бі хеппі" Ага, ще keep calm при зведеннi котушок
|
|
| |
4ff5fd2 | Дата: Пятница, 01.12.2017, 22:15 | Сообщение # 2001 |
Генерал-лейтенант
| Цитата Котигорошко ( ) 2.Non-ferrous targets must give an increasein amplitude.3.Ferrous targets must give a decreasein amplitude. эти фразы у автора часто повторяются и с точностью до наоборот почти на каждой странице (130, 132, 133,135). непонятно чему верить
|
|
| |
АРСЕНАЛ | Дата: Пятница, 01.12.2017, 23:22 | Сообщение # 2002 |
Генерал-лейтенант
| Цитата Котигорошко ( ) 1) лужонку по обмотці буду прокладати, звісно не закорочуючи її, але у графітному екрані робити малий розрив, чи якщо робити в межах 500Ом і більше то можна і без розрива?Наразі планую зробити трохи слабше екранування на Тх, тобто з більшим опором, наприклад біля 1кОм, може хтось відговорить від такої ідеї? Розрив невеликий нехай буде.А ще пораджу на приймальній обмотці "лужонку" покласти часто-часто,або в перехльост.А на передаючій можна і порідше. І "лужонку" я прокладаю по всій обмотці,крім розриву.
|
|
| |
Котигорошко | Дата: Суббота, 02.12.2017, 09:26 | Сообщение # 2003 |
Подполковник
| 4ff5fd2, думаю краще щоб розбаланс трохи зменшувався при опусканні датчика до землі. У мене можна зробити і так і навпаки тільки приліпивши кусочок ферита в потрібному місці на датчикові. Але мене зацікавив найбільше четвертий пункт, чи дає його виконання якусь перевагу для правильної реєстрації сигналу приладом хоча б на чуток, чи це тільки обов'язкового для аналогових МД?
АРСЕНАЛ, дякую, за поради, так і постараюсь зробити. Є якесь рекомендоване місце для розриву графітного екрана, чи не має різниці де його робити? Наприклад думаю там де виходять кінці обмоток, майже з самого низу?
|
|
| |
fedya_valki | Дата: Суббота, 02.12.2017, 11:39 | Сообщение # 2004 |
Генералиссимус
| Цитата Котигорошко ( ) Але мене зацікавив найбільше четвертий пункт, Это скорее всего именно для того детектора, что описывается в книге, а там кажись резонансный контур на Rx. Какой может быть фазовый сдвиг в безрезонансном датчике? Там на входе та же фаза что и на выходе
|
|
| |
АРСЕНАЛ | Дата: Суббота, 02.12.2017, 22:31 | Сообщение # 2005 |
Генерал-лейтенант
| Цитата Котигорошко ( ) не має різниці
|
|
| |
s-acha | Дата: Понедельник, 04.12.2017, 20:29 | Сообщение # 2006 |
Полковник
| Посоветуйте по кабелю, нашел толстый кабель от монитора в белой изоляции, внутри идет 3 экранированных провода и две пары тонких не экранированных проводков, поверх их фольга и оплетка. Вопрос как оптимально распоять имеющиеся провода в новой катушке для крота. Раньше такой кабель не применял.
|
|
| |
6441bm3 | Дата: Понедельник, 04.12.2017, 21:37 | Сообщение # 2007 |
Подполковник
| s-acha, я ставил такой (только черный) ,толстые провода на Rx (2 шт) тонкие (у меня было 7 шт)по три на Tx и один тонкий на экран.потом все экраны в разъёме в кучу и все полет нормальный. Сделал была ссылка как делать катушку там был такой кабель от монитора
Сообщение отредактировал 6441bm3 - Понедельник, 04.12.2017, 21:38 |
|
| |
s-acha | Дата: Вторник, 05.12.2017, 05:28 | Сообщение # 2008 |
Полковник
| Думаю сделать два в экране на рх, 2 пары тонких на тх, оплетку внешнюю на экран, а третий экранированный заглушить.
|
|
| |
АРСЕНАЛ | Дата: Суббота, 09.12.2017, 18:39 | Сообщение # 2009 |
Генерал-лейтенант
|
|
|
| |
Andrew | Дата: Суббота, 09.12.2017, 19:03 | Сообщение # 2010 |
Генералиссимус
| АРСЕНАЛ, Учись как уши делать!
Идея с винтиком с боку катушки как вариант. Обратите внимание на аккуратность и качество всех работ! Вот чем мы отличаемся...)
|
|
| |
|
|